Ce trebuie neapărat să vizitezi în Atena ? Vezi cel mai bun ghid !

0
164

Chiar și cei mai expirementați turiști au emoții înainte de a vizita Atena și asta din frica de a nu rata ceva într-un loc atât de plin de istorie. Acropopolele sunt deasupra Atenei moderne și sunt un simbol al gloriei orașului, reamintind de cultura care a înflorit in Grecia în urmă cu mai mult de doua milenii. În timp ce se rătăcesc în jurul numeroaselor rămășițe arheologice ale Acropolei, turiștii merg pe urmele lui Socrates, Pericles și Sofocles și descoperă blocurile de civilizație occidentală așa că să vedem ce nu trebuie să ratați:

 

  1. Odeonul lui Herodes Atticus: Teatrul secolului al II-lea. 

Înainte de a intra în zona cu plată a Acropolei, turistii pot vizita Odeonul lui Herodes Atticus. Acest teatru antic este numit după Herodes Atticus de la Marathon, care l-a construit în memoria soției sale Regilla în anul 161 d.Hr. Teatrul a fost proiectat cu un auditoriu montat într-un gol natural. Rânduri semicirculare de scaune ar putea găzdui aproape 5000 de persoane

 

  1. Poarta Beulé: intrarea în epoca romană.

După plata biletului turiștii intră pe situl Acropolis prin Poarta Beulé. Această poartă a fost numită după arheologul francez din secolul al XIX-lea. Dispunând de două turnuri laterale, poarta datează din anul 280 î.H. și a fost legată inițial de Propylaia printr-o scară largă de marmură, construită în timpul domniei împăratului Septimius Severus. O parte a secțiunii inferioare a scării a rezistat timpului.

  1. Monumentul Agrippa.

Dincolo de Poarta Beulé, pe drum până la Propylaia, turiștii trec pe la Monumentul Agrippa. Monumentul este numit după Marcus Agrippa, ginerele lui Augustus, deoarece o reprezentare sculpturală din bronz a căruței sale cu patru cai (quadriga) a fost montată pe bază în 27 î.H.

  1. Propylaia: Intrarea Magnifică la Acropole

O poartă obișnuită de intrare nu ar fi suficientă pentru gloriosul oraș antic al Acropolei. Această intrare maiestuoasă lasă fară glas turiștii care sosesc, pregătindu-i pentru Parthenon și a celelalte temple monumentale de pe dealul stâncos de deasupra. Propylaia a fost construită de Mnesikles în 437 î.Hr. până în anul 432 î.Hr.

  1. Templul Athenei Nike

Templul  Athenei Nike este cel mai elegant și bine conservat dintre clădirile Acropolei, fiind restaurat în secolele al XIX-lea și al XX-lea. Stând pe un stâlp de piatră pe partea de sud a Propylaiei, acest vechi sanctuar a fost dedicat zeitei Athena. Templul a fost construit între anii 432 î.Hr. și 421 î.Hr. după finalizarea Partenonului și Propylaiei. Templul are patru coloane ionice sculptate delicat la extremitățile nordice și sudice.

  1. Parthenon-ul: Site-ul cel mai sacru al lumii antice

Stând maiestuos pe cel mai înalt punct al dealului Acropolis, acest templu uluitor a fost cel mai magnific templu al lumii antice. Pentru cele mai bune vederi ale Parthenonului de la distanță, mergeți pe Dealul Philopappou direct de pe Acropole. Templul a fost construit între anii 447 î.Hr. și 338 î.Hr. în timpul lui Pericles și este o capodoperă a arhitectului Iktinos și a marelui sculptor Phidias. Fiind ultimul altar sacru din oraș, templul a venerat cultul Atenei Fecioara (Athena Parthenos), Zeita înțelepciunii și războiului și gardianul Atenei. Exemplificând stilul clasic, templul are 136 de coloane Dorice fluiate, creând un sentiment de armonie și ordine.

  1. Templul Vechi al lui Athena Polias.

A fost construit la începutul secolului al VI-lea î.en. fiind sanctuarul Atenei Poli.

 

  1. Legendarul măslin al lui Pandroseionului

Pandroseion se află între Erechtheion și Templul Vechi al Athena Polias. Acest templu mic a fost numit după Pandrosos, fiica primului rege al Atenei. Templul conținea altarul lui Zeus Herkeios și un altar al lui Pandrosos. Cercetătorii cred că șerpii sacri ai Acropolei au fost păstrați aici. Acest copac a devenit un simbol al supraviețuirii Atenei.

  1. Muzeul Acropole

Muzeul Acropolei este o atracție culturală care a fost deschis în 2009 si peste care nu puteți sări. Sub dealul Acropolei, la aproximativ 300 de metri distanță de situl arheologic, acest muzeu incomparabil conține una dintre cele mai valoroase colecții ale artei grecești antice. În fața muzeului este un sit arheologic unde arheologii pot fi văzuți la lucru. După ce ați trecut prin acest „atelier arheologic” ajungeți la intrarea în clădirea modernă elegantă, proiectată de arhitecții Bernard Tschumi și Michael Photiadis. Iluminate de lumina naturala, galeriile extinse prezinta aproximativ 4.000 de obiecte nepretuite. Majoritatea articolelor din colecție au fost descoperite la siturile arheologice din Acropolis.

  1. Teatrul lui Dionysus

Langa Muzeul Acropolei se afla Teatrul Dionysus al secolului al IV-lea, care are o intrare separata de restul Acropolei. Teatrul Dionysos este cel mai vechi dintre cele trei complexe arhitecturale construite pe pantele sudice al Acropolei.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici