Creta – destinația perfectă de vacanță.

0
83

Creta, cea mai mare insulă grecească și cea a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană, se află la 318 kilometri sud de portul Atenei, Piraeus. Amplasat pe mai mult de 1000 de kilometri de coastă, acesta stațiune combină munții dramatici cu chei stâncoase adânci și plaje de nisip aurii. Datorită solurilor fertile și climatului cald, însorit, economia locală se bazează pe agricultură, turismul fiind într-o secundă puternică. Creațiile arheologice vechi ale Cretei, orașele portuare vechi de secole și plajele atrag vizitatori din întreaga lume.

 

Samaria Gorge – aceste impresionante chei de 18 kilometri se află pe lista experimentală a Patrimoniului Mondial UNESCO. Din Xylóskalo cheiul coboară 1250 de metri pentru a ajunge la Marea Libiei, în Agia Roumeli, pe coasta sudică însorită a Cretei. Calea pietonală este destul de provocatoare și nu este recomandată persoanelor cu probleme de genunchi, dar este o necesitate pentru vizitatorii atletici din Creta. În zilele cele mai aglomerate, până la 3000 de persoane urcă prin defileu. Mersul durează de la patru până la șase ore, în funcție de gradul de pregătire a fiecăruia. Traseul este deschis vizitatorilor din mai până la jumătatea lunii octombrie.

 

Palatul din Cnossos. Acest complex rezidential monumental se concentreaza pe o curte vasta, unde se pare ca în trecut s-a organizat „Bull-Leaping”, o activitate care implica alergarea unui taur. Knossos a fost abandonat în jurul anului 1450 î.Hr. Arheologii nu sunt siguri de ce – poate a fost un cutremur catastrofal după explozia vulcanică din Santorini sau poate că insula a fost distrusă de invadatori.

Heraklion este capitala insulei și baza evidentă pentru vizitarea Knossos și explorarea Cretei centrale. Locul are un aeroport și este servit de feriboturi regulate de la portul Atena, Piraeus, dar și este un port pentru nave de croazieră care navighează în estul Mediteranei.

Muzeul Arheologic din Heraklion. Expoziția temporară de aici este magnifică și 23 de săli în care se pot admiradescoperiri din siturile arheologice din întreaga insulă, printre care comori preistorice, epoca bronzului, romană și elenă.

 

Chania este principalul oraș din Creta de vest și a fost capitala insulei până în 1971, când s-a mutat în Heraklion. Cu vedere la Marea Egee și sprijinită de Munții Albi, care sunt acoperiți de zăpadă în timpul iernii, apariția orașului vechi datează din secolele petrecute sub Veneția (1204-1645). Chania este un loc minunat pentru a fi explorat pe jos. Chania are un aeroport și este servit de feriboturi regulate din portul Atenei, Piraeus. Este o bază minunată pentru a vizita plajele din Elafonissi și Balos și pentru a vă deplasa în Defileul Samaria.

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici