Destinația: Trogir – Destinația de poveste din Croația.

0
217

Trogir este o destinație unică în Europa, ce scoate ceea ce are Croația mai bun de oferit: istorie zbuciumată, contrast abrupt între formele naturii, incondundabila Mare Adriatică și localnici care dau tot ce au ei mai bun.

La trei kilometri de aeroportul orașului Split (al doilea ca mărime al Croației, după capitala Zagreb), Trogir este locul perfect de unde se poate admira cea mai frumoasă priveliște: contrastul dat de zapada de pe creasta muntelui din apropiere de Split și albastrul Mării Mediterane.

Orașul Trogir denumit și orasul-muzeu este destinația perfecta pentru cei care iubesc povestile medievale. Trebuie știut că în centrul istoric al cochetului oraș este un sit UNESCO, statut ce ne dezvăluie deja grandoarea arhitecturii si atmosfera ce ne asteapta daca alegem sa ne indreptam pasii spre strazile medievale din Trogir.

Odata ajunsi aici, veți descoperi un paradis verde, o insula aflată sub vraja vegetației mediteraneene și a plajelor îmbracate în nisip și pietriș.

Plimbările cu barca până pe insulele Drvenik Mali și Drvenik Veli sau prin centrul vechi al orașului pot fi combinate cu zilele petrecute la plaja pe insula Ciovo sau chiar pe plaja din localitate pentru a obține o vacanță de vis.. Ei bine trebuie să știți că fără papuci speciali de silicon nu vă veți simți foarte confortabil pe plajă, din cauza pietrelor.

Cele mai căutate plaje sunt cele de pe insula Ciovo, mai ales în orașul Okrug Gornji, unde se întind de-a lungul unui kilometru. Bineințeles, zona abundă și în baruri care oferă nu numai un meniu variat de băuturi, ci și panorame superbe ale întregii zone.

Nordul insulei este împânzit și el de plaje, iar colțurile retrase asteaptă turiști pe micutele plaje din Slatine si Supetar, in zona estica. Zona vestica are doar plaje micuțe și intime, îmbrăcate în nisip și pietriș, fiind și cea mai însorită și atractivă parte a insulei.

În mod clar, cea mai romantică metodă de a ajunge aici, din Split, este cu catamaranul din Split, doritorii avăând la dispoziție această posibilitate de la sfarșitul primăverii până la inceputul toamnei.

Atracțiile istorice fenomenale, de la ziduri medievale și bastioane, la străzi pitorști și arcade romantice, specifice Dalmației, unde bineînteles tronează Dubrovnik (orașul în care s-au filmat foarte multe scene ale serialului fenomen Game of Thrones). Păstrând analogia, Trogir este fratele mai mic al capitalei Dalmației, opțiunea perfectă pentru cei care preferă un sejur mai retras. Catedrala Sf. Laurentiu, care dateaza din anul 1213, domina peisajul, fără dar și poate.

In apropierea catedralei se afla o loggia construita in secolele XIV-XV, ce gazduieste un basorelief , chiar peste drum de aceasta veți descoperi Palatele Cipiko, reședințele familiei nobile care a condus cetatea Trogir în secolul XV.

Fiecare pas vă va face să descoperiți muzee interesante, colecții de artă și biblioteci vechi, monumente în piată și ruine antice, toate contribuind la farmecul irezistibil al orașului Trogir. Insula de doar 29 km2 găzduiește alte câteva atracții turistice istorice precum mănăstirea dominicană din Arbanija și Biserica Sfintei Cruci, ambele fiind construite în secolul XV.

 

RASPUNDE

Te rog adauga comentariul tau
Introdu numele tau aici